Bh ontdekt kankerrisico

In Nederland krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Met het bevolkingsonderzoek kan eerder ontdekt worden of iemand borstkanker heeft. Hierdoor is de kans groter dat de behandeling succes heeft.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Op dit moment is het maken van röntgenfoto’s voor het bevolkingsonderzoek de beste methode om borstkanker te ontdekken. Hierop zijn afwijkingen te zien die bijvoorbeeld nog niet te voelen zijn.

Er komt nu echter een nieuwe innovatie op de markt. Met dank aan de Mexicaanse tiener Julian Rios. Zijn moeder kreeg tot twee keer toe een verkeerde kankerdiagnose. Dit stimuleerde hem om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om borstkanker snel te ontdekken. Hij richtte samen met Antonio Torres and José Ángel Lavariega in 2015  het bedrijf Higia Technologies op.

Highia ontwikkelde de Eva Bra, een uitneembare beha-cup die thermische biosensoren gebruikt om temperatuurveranderingen te analyseren en te vergelijken met een database om zo gezondheidsrisico’s te detecteren. Via een app op je telefoon kun je direct weten of je risico’s loopt.  Het apparaatje is verwerkt in de bh en moet éénmaal per week één uur worden gedragen.

http://higia.tech
https://www.youtube.com/watch?v=7fH7Ca1EGWg

 

Waar zit hier de knik?

Kleding en medische gezondheid waren tot voor kort gescheiden werelden. En voor kankeronderzoek moest je altijd de deur uit. Higia heeft zich de vraag gesteld:

Hoe kunnen we vrouwen op een eenvoudige wijze toegang geven tot borstkankeronderzoek?

Er is nu een prototype ontwikkeld. Getest op 150 vrouwen bleek het prototype een nauwkeurige schatting te maken van risicovolle afwijkingen in 83% van de gevallen.

Natuurlijk zijn er nog veel voorbehouden. Higia heeft met het idee van de kankerontdekkende bh-cup een mooie innovatieprijs gewonnen, waarmee nu echt uitgebreide  wetenschappelijke test kunnen worden gedaan. En vanuit wetenschappelijke kringen worden waarschuwingen gegeven dat de methode niet alle vormen van borstkanker kan detecteren.

Het interessante van dit doorbraakidee is dat er in 2018 een extra diagnose-instrument op de markt komt. En dat is  zeer wenselijk. Goed voor al die vrouwen die niet in het nationale gezondheidsprogramma zijn opgenomen. En vooral goed voor vrouwen die wonen in landen waar de toegang tot de gezondheidszorg veel lastiger is, bijvoorbeeld omdat er weinig dure apparatuur beschikbaar is, of omdat er weinig ziekenhuizen zijn of de ziekenhuizen op grote afstanden liggen.

Innovaties zetten daarnaast vaak aan tot nieuwe innovaties. Medische toepassingen integreren in kleding? Stel je voor dat de diabeticus zichzelf niet meer hoeft te prikken om de bloedwaarden te meten, omdat de sensoren in zijn t-shirt dit automatisch doen en via een app een signaal doorgeven.